Notícia

Els poetes Anna Gual i Jaume C. Pons Alorda seran els pregoners de la Festa Major 2020 

12 de abril de 2020

Els administradors i administradores de la Festa Major 2020 anuncien la identitat de les persones encarregades de fer el pregó de la propera Festa Major. Es tracta pels poetes i escriptors Anna Gual i Jaume C. Pons Alorda. Per primera vegada a la història de la més típica un matrimoni serà l’encarregat de llegir el pregó. 

Els administradors i administradores han justificat en una roda de premsa virtual amb els mitjans de comunicació la seva elecció. Jugant amb el 2020, es van proposar que enguany fossin dos pregoners, tal i com va passar l’any 2000 amb el pregó dels germans Parellada. A més, amb la tria de dos escriptors els administradors pretenen dotar del pregó d’un important caràcter literari

Anna Gual és nascuda a Vilafranca l’any 1986. Amb vint-i-dos anys va publicar el seu primer poemari, Implosions (2008). A aquest l'han seguit molts més poemaris i reconeixements: L’ésser solar (Premi de poesia mediterrània Pare Colom, 2013), Símbol 47 (2015), Molsa (Premi Bernat Vidal i Tomàs, 2016), El tubercle (Premi Senyoriu Ausiàs March, 2016), Altres semideus (2019) i Ameba (Premi Cadaqués a Rosa Leveroni, 2020).

La seva obra poètica l’ha revelat com una de les veus més destacades de la poesia catalana actual. Internacionalment ha viatjat com a poeta convidada a festivals de poesia a Croàcia, Sardenya, Anglaterra i Rússia. La seva poesia està traduïda al castellà, gallec, anglès, francès, rus, croat, portuguès i italià.

Jaume C. Pons Alorda va néixer a Caimari, Mallorca, l’any 1984. Ha publicat quinze llibres de poesia, d’entre els quals destaquen la trilogia Tots els sepulcres (2015) i Era (2018). També és autor d’una obra narrativa atrevida, últim volum de la qual és Ciutat de Mal (2019). Va aconseguir èxit de crítica i públic amb la traducció de les Fulles d’herba de Walt Whitman (2014) i acaba de traduir, i publicar, El preludi de William Wordsworth (2020). La seva obra s’ha traduït a diverses llengües i ha recitat als Estats Units, Mèxic i bona part d’Europa.

Ha guanyat premis prestigiosos com el Premi Miquel Martí i Pol, el Premi Ciutat de Palma Joan Alcover de Poesia, el Premi Pare Colom de Narrativa, el Premi de la Crítica Serra d’Or, el Premi Cavall Verd Rafel Jaume o el Premi Ciutat de Tarragona de Narrativa Pin i Soler.