Notícia

Joan Hurtado “Canano” presenta una estampa de Sant Fèlix realista, que ressalta el seu vessant més místic

05 de agost de 2020

Aquest dimarts 4 d’agost l’artista Joan Hurtado “Canano” ha presentat a la Basílica de Santa Maria, acompanyat dels administradors i administradores de la Festa Major 2020, l’estampa de Sant Fèlix d’enguany.

Tot i que no hi ha Festa Major, tal i com es va anunciar fa unes setmanes, els administradors volen mantenir l’estampa de Sant Fèlix com a element vinculat a la devoció pel patró que es renova cada any.

A la presentació “Canano” deia sobre l’estampa que havia volgut fer un Sant Fèlix “reconeixible i sense cap element que recordi la problemàtica que estem vivint”. Per elaborar-la Joan Hurtado ha dit que havia “netejat la ment de qualsevol idea preconcebuda perquè sortís des de l’interior”. El resultat ha estat una estampa realista, que ressalta el vessant més místic del sant. “La palma de màrtir, l’aura de sant o el recurs de les transparències són elements simbòlics d’un personatge admirat, que transcendeix i representa molt per Vilafranca i també per al Penedès”, ha afirmat “Canano”.

L’administradora Núria Rovira ha explicat que l’estampa estarà a la venta a partir de dimarts 18 d’agost, a les 17h, a la parada que els administradors instal•len davant del seu local a la plaça de la Vila. Els dies 19 i 20, que haurien estat els dies de la Capta, es vendrà matí i tarda. El preu serà de 5 euros, “un preu popular perquè volem que l’estampa i la Festa Major sigui present a totes les cases. Que ningú es preocupi que hi haurà estampa per a tothom”, ha dit Rovira. 

Novenes amb reserva prèvia i goigs enregistrats

Després de la presentació de l’estampa, des del Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Àngel Hom, ha explicat que el dia 17 es farà la presentació dels actes simbòlics que “representaran el vessant més patrimonial de la festa”. Sobre les novenes i els goigs de Sant Fèlix, ha comentat que la basílica comptarà amb un aforament restringit (una mica més del 50% del que és habitual). Hom ha explicat que la setmana vinent es farà públic el procediment per fer les reserves prèvies de plaça que serà telemàtic i també es donarà opció a qui no pugui fer-ho per Internet. El mateix sistema s’utilitzarà per tal d’assistir als oficis del dia 30 i 31 d’agost. El cap del servei de Cultura ha explicat que els Goigs que se sentiran després de la novena, en no poder-se interpretar presencialment a la basílica, seran enregistrats. L’enregistrament es durà a terme la setmana vinent.

Els Administradors i Administradores de la Festa Major també han revelat que Joan Hurtado “Canano” també farà l’estampa del 2021, que renuncien a tenir la imatge de Sant Fèlix durant dos anys a casa seva, com seria tradicional, i que fins a la Festa Major de l’any vinent el sant serà a la basílica de Santa María perquè tothom pugui visitar-lo i fer-li ofrenes.